Remote work & smart working

Events

Remote work sau smart working? Ce inseamna si cum le poti practica cat mai bine, astfel incat stilul tau de viata post pandemie, sa fie cat mai echilibrat? Daca te macina aceste intrebari, mai ales in contextul in care ar trebui sa alegi daca te intorci la birou, optezi pentru o varianta hybrid sau remote, s-ar putea sa gasesti mai jos raspunsul la intrebarile tale.

In discutia ce urmeaza, Mihaela, HR Manager-ul nostru, a conturat cateva idei si teorii despre cele de doua concepte de remote work si smart working.

Ce insemna remote work pentru noi, cei din UMT Software?

Inseamna TIMP, este ce avem fiecare dintre noi mai de pret si este important cum si unde il lasam sa treaca. Din punctul meu de vedere e primordial sa alegi cu luare aminte, iar faptul ca o companie iti ofera smart working neconditionat este o dovada de respect a libertatii individuale si de incredre neconditionata, accentul fiind pus pe rezultatul final, pe eficienta si nu pe timpul lasat sa treaca. Functionam dupa metodologia agile in dezvoltarea produsului nostru UMT360, si a fost de bun augur posibilitatea transpunereii si in modul nostru de lucru. Am inceput sa practicam acest mod de lucru, sa zicem in termenii legii, din vara anului 2018, iar in prezent, cu totii lucram hybrid sau remote si ne bucuram de fiecare invitatie la birou, pentru activitatile ce au scopul de a ne aminti sa socializam.

Ce inseamna smart working-ul pe intelesul tuturor?

Este un mod de lucru flexibil, adaptat colaboratorilor (n.a. angajatiilor) si adecvat realitatii zilelor noastre. Este un model uman, eficient si win-win pentru toate partile implicate. Are mai multe implicatii decat sunt vizibile la prima vedere, spre exemplu este cu impact pozitiv asupra mediului – se venise cu idea de car sharing, incurajarea utilizarii mijloacelor de transport in comun, acordarea de beneficii financiare pentru cei care promoveaza un stil de viata sanatos pentru a se deplasa de si la lucru (bicicleta, trotineta, pe jos) este doar un exemplu. As putea sa merg mai incolo de atat si sa aduc in discutie popularea zonelor perferice oraselor mari pentru cei carora stilul acesta de munca le-a permis reintoarcerea in natura, la sat, repopularea oraselor din care plecasera studentii, dezvoltarea unui alt tip de turism, etc.

Care consideri ca ar fi alte efecte benefice ale smart working, pe langa cele enumerate mai sus?

Acest tip de colaborare, respecta faptul ca fiecare dintre noi are propriile exigente in materie de preferinte de ore de lucru, de spatiu in care reuseste sa se concentreze, are un stil de viata personal, cu conditionari de familie, astfel incat iti ofera o compatibilitate maxima cu viata personala. Faptul ca dispar constrangerile din ambele sensuri (personal si profesional) si singura conditionare sunt rezultatele, atingerea obiectivelor agreate in modul in care consideri ca e cel mai eficient nu poate decat sa elibereze creativitatea intelectuala. In aceasta ordine de idei aspectele legate de invoiri sau solicitarile de wfh punctuale pentru ratiuni de familie sau alte urgente nu-si mai au rostul.

Exista o reteta pentru companiile care-si doresc trecerea la smart working?

Schimbarea de mindset – angajatul si angajatorul se afla intr-o relatie de colaborare si nu de dependenta. Se pune accent pe valorizarea persoanei si implicarea tuturor in misiunea firmei. Prin faptul ca sunt obiective clar agreate se creaza responsabilizarea. Baza este incredrea reciproca ca fiecare parte isi onoreaza commitment-ul. De cand am devenit mama, fiica mea imi este inspiratie, si ma intreb de ce in majoritatea covarsitoare a companiilor, angajatii sunt tratati mai rau decat un copil mic caruia e nevoie sa-i dai tot timpul indicatii, sau mai trist, sa-l verifici daca si-a facut temele.  

De unde lucreaza cel mai des colaboratorii UMT Software?

Se intampla ca cei care merg in concedii sa isi doreasca prelungirea sederii in locul respectiv cu inca cateva zile. Chiar daca lucrezi dintr-un loc “exotic” e eliberator sa stii ca in pauze si la final de zi poti face iesiri diferite de cotidian, lucru intalnit cel mai des in randul parintilor care au conditionari legate de educatia copiilor. Cei “tineri si nelinistiti”, cu mai multa disponibilitate, isi pot extinde sederea cat doresc atata timp cat se incadreaza in limitele legale care din nefericire la iesirea din tara sunt destul de restrictive. Dupa cum am amintit mai sus, legislatia este mereu in urma, cu anii, versus realitatea zilelor noastre.

Care ar fi portretul persoanei careia i se potriveste smart working?

Exista o anumita tipologie de persoana careia i se potriveste stilul acesta – e nevoie sa fie responsabila, sa aiba o buna disciplina in a-si gestiona timpul, etica in munca si respect mai ales de sine. Apoi mai este momentul in care il gaseste pe fiecare modul acesta de lucru, poate un nou venit in companie ar prefera cel putin la inceput mai multa interactiune on-site cu mentorul si colegii pana cand reuseste sa se descurce autonom si sa inchege relatii.

Care ar fi minusurile unui astfel de mod de lucru?

Lipsa unui spatiu dedicat de lucru care sa-ti permita un set-up ok, prea multe canale de comunicare deschise simultan, posibilitatea de a te deconecta de la munca avand in vedere ca nu mai exista o delimitare intre spatiul profesional si personal, acea bariera mentala pe care ti-o puneai la plecarea de la birou, un mix prea bogat intre indeletniciri personale si profesionale care la final de zi te extenueaza, sedentarism. In cazul in care activitatea se desfasoara in deplasare, o conexiune buna la internet e primordiala si faptul ca nu iti permiti sa-ti iei dupa tine, spre exemplu doua monitoare e un mare dezavantaj, cel putin in sfera IT.

Ce poti face pentru a elimina aceste minusuri?

Sa abordezi un stil de viata sanatos, sa fructifici timpul castigat investindu-l in activitati benefice sanatatii si starii de bine, sa te implici in activitati de socializare, sa faci pauze la fiecare ora macar 5 minute ca sa te ridici in picioare, sa dedici timp continuu task-urilor care necesita concentrare, sa elimini distragerile din jur. Faptul ca lucrezi smart working nu inseamna spre exemplu ca e o buna practica sa ai meeting-uri intr-un spatiu public, atat din punct de vedere al distragerilor, al respectului pentru cei implicati dar poate si a confidentialitatii celor discutate. Prin urmare, as zice ca totul depinde de common sense, disciplina si masura in toate. Ca de obicei, extremele nu sunt de bun augur.

Tu ce preferinte ai?

In primul rand, imi place ca nu sunt conditionata de un orar anume. Apoi sunt genul care prefer clar sa-mi delimitez spatiul personal de cel profesional astfel incat in majoritatea cazurilor prefer sa merg la birou fiindca distragerile imi sunt minime si pot sa am perioade lungi de concentrare, timpul in trafic mi-l maximizez, spre exemplu majoritatea research-ului pentru renovarea apartamentului l-am facut din bus (am abandonat gandul de a folosi masina proprie in traficul din Cluj), citesc articole, imi sun familia, sau pur si simplu ma uit pe fereastra. Dar sunt perioade in care imi iau laptop-ul si raman cat doresc sa lucrez, de unde doresc. Ca regula, oriunde mi-ar fi spatiul de lucru, incerc sa ma tin de un program chiar daca este format din mai multe parti (dar nu foarte fragmentat), maxim 3 intervale si sa am un spatiu dedicat fara interferente externe. Toate acestea se aplica indiferent ca lucrez de acasa sau in deplasari personale.

What do you think?